Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Múzeumról múzeumra

Mindannyian őrzünk valamilyen homályos emléket gyerekkori kötelező múzeumlátogatásainkról, amikor órákig ácsorogtunk üvegvitrinek és tárlók előtt ásítozva. A világ sokat változott, múzeumba járni ma már trendi és izgalmas, ahol többé nem passzív szemlélői, hanem aktív részesei lehetünk egy-egy kiállításnak.

Óbuda igen előkelő helyet foglal el az egy kerületre eső múzeumok számát illetően, de nem csak a gyűjtemények mennyisége, hanem színvonaluk alapján is egyedinek mondható a III. kerület kínálata. Következő sétánkkal, hétfő kivételével akár egy egész héten át barangolhatunk a történelem évszázadaiban, kulturális, irodalmi csemegéket, ipartörténeti érdekességeket felfedezve.

  1. Aquincumi Múzeum – 1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Nem feltétlenül a kronológia szabályai szerint, de úgy illik, hogy múzeumi felfedezőtúránkat a terület múltját és az ókori emlékeket őrző Aquincumi Múzeumban kezdjük, ahol bepillanthatunk a rómaiak kétezer évvel ezelőtti életébe, sétálgathatunk a polgárváros romjai között, és olyan világhírű leleteket ismerhetünk meg közelebbről, mint az aquincumi víziorgona.

  1. Óbudai Múzeum – Budapest, 1033 Fő tér 1.

Még mindig a terület múltját kutatva térjünk be a Fő téren, a Zichy kastély épületében található Óbudai Múzeumba, ahol egy ötletes kiállítási koncepció mentén végigkísérhetjük az ókori, a középkori és az újkori Óbuda történetét. Nosztalgikus pillanatokat szerezhetünk magunknak, ha az emeleten lévő különleges játékkiállításba is bekukkantunk.

  1. Vasarely Múzeum – 1033. Budapest, Szentlélek tér 6.

A Zichy kastély más különlegességet is tartogat számunkra, mégpedig a világhírű Viktor Vasarely gyűjteményt. A híres, zebrákat ábrázoló kép mellett számos festmény alkotja az állandó kiállítás darabjait, amelyet kortárs időszakos tárlatok egészítenek ki. A pécsi mellett ez az ország legnagyobb Vasarely gyűjteménye.

  1. Kassák Múzeum – Budapest, 1033 Fő tér 1.

Még mindig a Zichy kastélyban időzve keressük fel a Kassák Múzeumot, ahol amellett, hogy az avantgárd egyik legnagyobb hazai művészének munkássága előtt tiszteleghetünk, bepillantást nyerünk az egykori főúri pompával megépített barokk Zichy kastély termeibe, amelyek ma kiállítótérként funkcionálnak. A lépcsőház és az emeleti kőszobrok őrzik a múlt hangulatát.

  1. Varga Imre Gyűjtemény – 1033 Budapest, Laktanya utca 7.

A Fő térről mindössze két perc kellemes sétával érjük el a Laktanya utca végén álló Varga Imre Gyűjteményt, amely az ország egyik legkreatívabb szobrászának műveit vonultatja fel. Visszafelé sétálva ne hagyjuk ki a fotót a művész talán legismertebb szoborcsoportjával, az „esernyős” lányokkal.

  1. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – 1036 Budapest, Korona tér 1.

A Szentlélek téren és az Árpád híd alatt átsétálva érjük el Krúdy Gyula író utolsó éveinek helyszínét. Itt áll a ház, amelyben lakott, és amelyben ma a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum várja a látogatókat. Interaktív, játékos állandó kiállításai a 19-20. század éttermein, kávéházain, szállodáin át kalauzolnak, de bemutatják a kereskedelem, a boltok, piacok, áruházak letűnt világát is. A hirdetőtáblák plakátjai, az elmúlt idők reklámjai minden vendég arcára mosolyt csalnak, a fiataloknak pedig elmesélnek valamit szüleik, nagyszüleik világáról.

  1. Goldberger Textilipari Gyűjtemény – 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.

Innen pár perc sétára található a Lajos utcában az egykori zsidó gyáros család, a Goldbergerek textilkészítő üzeme, amelynek helyén ma egy színvonalas, interaktív kiállítótér mutatja be a textilgyártás és a Goldberger család történetét.

  1. Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár – 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

A többi múzeumtól kissé távolabb fekszik, de megéri felkapaszkodni ide. A Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár Budapest történetébe enged betekintést, korabeli fotók, ruhák, bútorok mesélnek a főváros múltjáról, de találunk itt nyomdatörténeti kiállítást is, az időszakos tárlatokról nem is beszélve.

Tipp

Sétáinkkal felfedezhetőek a III. kerület legérdekesebb szobrai, a legfontosabb római emlékek, de adunk tippeket arra is, hogyan töltsük el gyerekekkel az időt Óbudán, illetve, hogy mit érdemes csinálni hétfőn, amikor zárva vannak a múzeumok.