Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Múzeumról múzeumra

Óbuda, a spontán múzeum-negyed

Mindannyian őrzünk valamilyen homályos emléket gyerekkori kötelező múzeumlátogatásainkról, amikor órákig ácsorogtunk üvegvitrinek és tárlók előtt ásítozva. A világ sokat változott, múzeumba járni ma már trendi és izgalmas, ahol többé nem passzív szemlélői, hanem aktív részesei lehetünk egy-egy kiállításnak.

Óbuda igen előkelő helyet foglal el az egy kerületre eső múzeumok számát illetően, de nem csak a gyűjtemények mennyisége, hanem színvonaluk alapján is egyedinek mondható a III. kerület kínálata. Következő sétánkkal, hétfő kivételével akár egy egész héten át barangolhatunk a történelem évszázadaiban, kulturális, irodalmi csemegéket, ipartörténeti érdekességeket felfedezve.

 

1. Aquincumi Múzeum 

Nem feltétlenül a kronológia szabályai szerint, de úgy illik, hogy múzeumi felfedezőtúránkat a terület múltját és az ókori emlékeket őrző Aquincumi Múzeumban kezdjük, ahol bepillanthatunk a rómaiak kétezer évvel ezelőtti életébe, sétálgathatunk a polgárváros romjai között, és olyan világhírű leleteket ismerhetünk meg közelebbről, mint az aquincumi víziorgona.

1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Aquincumi Múzeum főépület bejárat és víziorgona

Aquincumi Múzeum főépület bejárat és víziorgona

2. Óbudai Múzeum

Még mindig a terület múltját kutatva térjünk be a Fő téren, a Zichy kastély épületében található Óbudai Múzeumba, ahol egy ötletes kiállítási koncepció mentén végigkísérhetjük az ókori, a középkori és az újkori Óbuda történetét. Nosztalgikus pillanatokat szerezhetünk magunknak, ha az emeleten lévő különleges játékkiállításba is bekukkantunk.

1033 Budapest, Fő tér 1.

Óbudai Múzeum

Óbudai Múzeum – Egy város három arca állandó kiállítás

3. Vasarely Múzeum

A Zichy kastély más különlegességet is tartogat számunkra, mégpedig a világhírű Viktor Vasarely gyűjteményt. A híres, zebrákat ábrázoló kép mellett számos festmény alkotja az állandó kiállítás darabjait, amelyet kortárs időszakos tárlatok egészítenek ki. A pécsi mellett ez az ország legnagyobb Vasarely gyűjteménye.

1033 Budapest, Szentlélek tér 6.

Vasarely Múzeum kiállítótér

Vasarely Múzeum kiállítótér

4. Kassák Múzeum

Még mindig a Zichy kastélyban időzve keressük fel a Kassák Múzeumot, ahol amellett, hogy az avantgárd egyik legnagyobb hazai művészének munkássága előtt tiszteleghetünk, bepillantást nyerünk az egykori főúri pompával megépített barokk Zichy kastély termeibe, amelyek ma kiállítótérként funkcionálnak. A lépcsőház és az emeleti kőszobrok őrzik a múlt hangulatát.

1033 Budapest, Fő tér 1.

Kassák Múzeum állandó kiállítása

Kassák Múzeum állandó kiállítása a Zichy-kastélyban

5. Varga Imre Gyűjtemény

A Fő térről mindössze két perc kellemes sétával érjük el a Laktanya utca végén álló Varga Imre Gyűjteményt, amely az ország egyik legkreatívabb szobrászának műveit vonultatja fel. Visszafelé sétálva ne hagyjuk ki a fotót a művész talán legismertebb szoborcsoportjával, az „esernyős” lányokkal.

1033 Budapest, Laktanya utca 7.

6. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Szentlélek téren és az Árpád híd alatt átsétálva érjük el Krúdy Gyula író utolsó éveinek helyszínét. Itt áll a ház, amelyben lakott, és amelyben ma a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum várja a látogatókat. Interaktív, játékos állandó kiállításai a 19-20. század éttermein, kávéházain, szállodáin át kalauzolnak, de bemutatják a kereskedelem, a boltok, piacok, áruházak letűnt világát is. A hirdetőtáblák plakátjai, az elmúlt idők reklámjai minden vendég arcára mosolyt csalnak, a fiataloknak pedig elmesélnek valamit szüleik, nagyszüleik világáról.

1036 Budapest, Korona tér 1.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum „A jó kalmár a világ jótevője” állandó kiállítása

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum „A jó kalmár a világ jótevője” állandó kiállítása

7. Goldberger Textilipari Gyűjtemény

Innen pár perc sétára található a Lajos utcában az egykori zsidó gyáros család, a Goldbergerek textilkészítő üzeme, amelynek helyén ma egy színvonalas, interaktív kiállítótér mutatja be a textilgyártás és a Goldberger család történetét.

1036 Budapest, Lajos utca 136-138.

Goldberger Textilipari Gyűjtemény vetítőtér a múzeumban

Goldberger Textilipari Gyűjtemény

8. Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár

A többi múzeumtól kissé távolabb fekszik, de megéri felkapaszkodni ide. A Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár Budapest történetébe enged betekintést, korabeli fotók, ruhák, bútorok mesélnek a főváros múltjáról, de találunk itt nyomdatörténeti kiállítást is, az időszakos tárlatokról nem is beszélve.

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

Kiscelli Múzeum

Kiscelli Múzeum

Tipp

Sétáinkkal felfedezhetőek a III. kerület legérdekesebb szobrai, a legfontosabb római emlékek, de adunk tippeket arra is, hogyan töltsük el gyerekekkel az időt Óbudán.

Családi program Gyerekbarát Óbuda Kiállítás Múzeum Óbuda Program