Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Ingyenes kikapcsolódás Óbudán

Kikapcsolódás pénztárcabarát módon Óbudán

Budapest 3. kerületében akkor is kellemes, élményekben gazdag órákat vagy napot tölthetsz, ha alacsony költségvetéssel utazol. Nem kell lemondanod a kultúráról, sőt a műemlékekről sem, mert sok látnivaló ingyenesen megtekinthető.

Séta mediterrán hangulatban

A hangulatos, macskakővel borított Fő tér látványa, körben a barokk Zichy-kastély épületével, a Városházával és a régi egyemeletes házakkal, mögöttük a panelekkel, önmagában is különleges élményt nyújt. Itt sétálva megnézhetjük Krúdy Gyula főhőse, Szindbád szobrát vagy fotózkodhatunk Varga Imre Várakozók nevet viselő szobraival, az esernyős lányokkal.

Kortárs művészet

A szobrok szomszédságában, a Fő tér sarkán álló Esernyős Kávézóból nyílik az ingyenesen látogatható Esernyős Galéria, itt mindig izgalmas kiállítások váltják egymást. A szintén itt működő turisztikai infópontban ingyenes óbudai térképet és kiadványokat szerezhetünk Óbuda látványosságairól és aktuális programjairól.

Ingyenes koncertek, fesztiválok

Nyári estéken, hetente többször ingyenes zenei programokkal is várnak mindenkit a Városháza előtti téren. Az Esernyőshöz tartozó, Fő tér közepén álló Gázlámpa Kioszknál DJ szórakoztatja a közönséget, a kávézó teraszán élőzene hallható. Az Óbudai Nyár idején pedig – júniusban és júliusban péntek-szombatonként – ingyenes nagykoncertek vannak közkedvelt magyar fellépőkkel és időnként külföldi zenekarokkal.

Ókori látványosságok

Ha innen a Flórián tér felé vesszük az irányt, a tízemeletes lakóházak között ókori római romokba is belefuthatunk. A Kórház utcában megnézhetjük a Porta Pretoria (Keleti Táborkapu) maradványait, a Flórián tér alatt pedig láthatjuk az egykori fürdő, a Thermae Maiores, valamint a Déli táborkapu megmaradt romjait. Szintén ingyenesen látogatható Óbuda két amfiteátrumának maradványai is, amelyek még torzóként is lenyűgözőek.

Természet, sport mindenkinek

A túra és sportkedvelők is bőven találnak ingyenes programot Óbudán. Rengeteg túra útvonal van a kerületben. Egyik személyes kedvencünk a Hármashatárhegyen épült Guckler Károly kilátó. Mindenképpen megér egy sétát a hozzá vezető tanösvényen, amelyhez a 165-ös busszal jutunk legegyszerűbben. Ha pedig csak megmozgatnánk fáradt tagjainkat, a 3. kerületben található 21 darab fitnesz park is remek, ingyenes sportolási, kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

Tipp

Az Esernyősben működő infópontban megveheted saját, névre szóló Budapest kártyádat. A kártyával az ingyenes tömegközlekedés mellett száznál is több budapesti, köztük sok óbudai nevezetességet nézhetsz meg ingyen vagy kedvezményesen.