Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Római utakon

Óbudán járva kis túlzással lépten-nyomon találkozunk a római korból származó emlékekkel, amelyeket a kerület számos pontján megcsodálhatunk, és amelyek észrevétlenül repítik vissza az embert időszámításunk kezdetére.

Krisztus után 106-ban jött létre Alsó-Pannonia provincia, amelynek fővárosa, Aquincum a mai Óbuda területén feküdt. A rómaiak által kijelölt és használt úthálózat közel kétezer évvel később, a mai napigmeghatározza a közlekedést. Induljunk el a római utakon és fedezzük fel az ókori emlékeket!

  1. Flórián tér

Sétánkat kezdjük a kerület meghatározó csomópontjánál, a Flórián téren, ahol a Vörösvári és a Szentendrei út keresztezik egymást. Itt volt hajdan a provincia székhely legiótábora, ahol 6000 katona állomásozott. Többszáz évig szolgált ez a terület a provincia katonai magjaként, körülötte alakult ki a katonaváros, ahol iparosok, kereskedők, hivatalnokok és tisztségviselők éltek és dolgoztak, de itt voltak akatonák hozzátartozóinak otthonai is. Pannonia provincia fénykorában közel 50 ezren éltek itt.

  1. Thermae Maiores – Fürdőmúzeum

Innen az aluljáróban tett rövid sétával érhetjük a katonaváros katonáinak épült Thermae Maiores fürdőt, amely az Árpád-híd alatt szabadon látogatható, és ahol a mai napig megfigyelhető, milyen magas fokon értettek a rómaiak fürdőzés művészetéhez.

  1. Porta Pretoria – Keleti táborkapu

Az aluljárót elhagyva a Miklós utcán haladjunk a Fő tér irányába, itt találjuk a Porta Praetoriát, vagyis a legiótábor keleti kapujának maradványait, illetve a hozzáépített rekonstrukciót, amelynek segítségével könnyen magunk elé képzelhetjük az egykori kapu és az azt övező fal nagyságát és jelentőségét.

  1. Katonai amfiteátrum

Két busz vagy HÉV megállónyira innen, a Kolosy tértől a Pacsirtamező utcáig húzódó Óbudai Promenád végén található a katonavároshoz tartozó Katonai amfiteátrum, amely igazi kuriózum a maga nemében, mivel arénájának átmérője még a római Colosseuménál is nagyobb. Körülötte kényelmes sétány fut körbe, így minden oldalról megnézhetjük.

  1. Aquincumi Múzeum

Az amfiteátrumnál érdemes buszra szállni, és úgy folytatni az utat. A római kori felfedezőtúránk fénypontja kétségkívül az Aquincumi Múzeum területén bemutatott komplett polgárváros. Pompeiitől északra gyakorlatilag ez az egyetlen, amely ilyen nagyságban és összefüggően, érintetlenül és beépítetlenül megmaradt polgárvárosként. A Kr. u. 2-3. század fordulóján nagyjából 10-12 ezer ember élhetett itt. A Romkert mellett a múzeum épületében gazdag gyűjtemény látható, de bepillanthatunk egy ókori polgár eredeti helyén rekonstruált házába és egy római szentélybe is. A múzeum egyik legjelentősebb tárgyi emléke az 1931-ben feltárt Hydra, vagyis a víziorgona, amelyet Kr.u. 228-ban adományoztak az aquincumi tűzoltók egyesületének, és amely a világ legteljesebb formában fennmaradt víziorgonája a Római Birodalomból.

  1. Aquaductus

A múzeumból kilépve a Szentendrei út 3-3 sávját elválasztó füves területen figyelhetjük meg az egykori római vízvezeték, az Aquaductus megmaradt elemeit.

Forrás: Wikipédia

  1. Polgárvárosi amfiteátrum

Innen rövid sétával jutunk át a Szentendrei út túloldalára, ahol meglepő módon még egy amfiteátrumot találunk, ez a Polgárvárosi amfiteátrum, amely az itt élők szórakoztatását szolgálta. Szabadon látogatható, évente néhány alkalommal pedig szó szerint megelevenedik itt a történelem, például a Floralia római tavaszünnep alkalmával.

  1. Hercules Villa

Az amfiteátrum mellett buszra szállva gyorsan visszajutunk Óbuda belsőbb részére. A Bogdáni úti buszmegállóban szálljunk le, innen pár perc sétára található a Hercules Villa, csodálatos mozaikokkal. Ha idetartunk, feltétlenül tájékozódjunk előtte az aktuális nyitvatartásról, mert a villa szezonálisan és időszakosan látogatható, de ha szerencsénk van, bepillanthatunk egy különleges épület titkaiba.

  1. Cella Trichora

Innen továbbsétálva hamar elérjük az ókeresztény sírkamra, a Cella Trichora maradványait, és visszaérünk kiindulópontunkra, a Flórián térre.

+1 Helytartói palota

A római utazást gondolatban még megtoldhatjuk egy képzeletbeli látogatással a Hajógyári-szigetre, ahol a helytartó, a később császár, Hadrianus palotája fekszik. Rekonstrukciós rajzokon és 3D terveken azt is megnézhetjük milyen lehetett egykor, és talán egyszer élőben is újra megcsodálhatjuk majd.

Tippek

Ha utunk során megéheznénk, itt kereshetünk enni-inni valót a közelben.

Óbudán kiválóan lehet kerékpárral közlekedni, a római emlékek felfedezéséhez nyeregbe is pattanhatunk, ehhez nyújt segítséget a Szentlélek tér szomszédságában található Berguson Kerékpárkölcsönző.

Óbuda Ókor Római emlékek Séta Történelmi