Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Fővárosi Képtár

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

Az intézmény a főváros várostörténeti múzeumának, a Budapesti Történeti Múzeumnak a filiáléja. Feladata: „Budának és Pestnek a török alóli felszabadítástól (1686) napjainkig terjedő időszak olyan képzőművészeti alkotásainak gyűjtése, feldolgozása és bemutatása, amelyek jelentősek voltak, illetve jelentősek Budapest múltja és jelene szempontjából, amelyek a főváros mindenkori művészeti, szellemi arculatának formálásában meghatározóak. Ekképp döntő fontosságú a jelenkori magyar művészet gyűjtése is.”

Gyűjtőköre, megőrizve várostörténeti gyökereit, de túllépve a helytörténeti képzőművészeti gyűjtemények provincialitásán, az 1960-as évek elején fogalmazódott meg. Ekkor alakult ki gyűjtemény mai struktúrája is: a „klasszikus” várostörténeti és a városi vonatkozású, és a par excellence képzőművészeti egység, amely további két részre tagolódik: a történeti és a kortárs anyagra.

Ma a Fővárosi Képtár gyűjteményeiben megközelítőleg 30 ezer műtárgy található; ebből közel 13 ezer darab a festmény, szobor és egyedi grafikai gyűjteményben; utóbbiak egyharmada 1960 után került a gyűjteménybe. A nagy országos múzeumok gyűjteményeihez képest ez egy „kis” gyűjtemény, ahol a vásárlásoknál arra is törekedni kellett, hogy a három gyűjtemény – a grafikai, a festészeti és a szobrászati – egymást kiegészítve biztosítsa a lehetőséget Budapest művészetének bemutatására.

Nyitvatartás

Kedd-vasárnap 10.00 – 18.00

Az aktuális nyitva tartásról, kérjük, tájékozódjon a Képtár honlapján.

Jegyárak

Teljes árú jegy 1.200 Ft

Diák, ifjúsági, valamint nyugdíjas jegy 600 Ft

A kiállítások kizárólag a belépőjeggyel tekinthetők meg.

A belépőjegyek megvásárlására legkésőbb a múzeum zárása előtt fél órával van lehetőség.

A fényképezés minden eszközzel díjköteles, fotójegy 1.000 Ft; állvány és villanófény használata tilos.

Az aktuális jegyárakról és kedvezményekről, kérjük, tájékozódjon a Képtár honlapján.

Egész évben nyitva Gazdaságos Gyűjtemény Képzőművészet Kiállítás Kortárs Kultúra Múzeum Óbuda WiFi