Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Óbudai szobortúra

Vannak helyek a világon, amelyek végérvényesen összekapcsolódnak egy-egy köztéri művészi alkotással vagy szoborral. Talán nem esünk túlzásba, ha azt állítjuk, az „esernyős lányok”, hivatalos nevükön a Várakozók, felállításuk óta ikonikus jelképeivé váltak Óbudának. Hol máshol kezdhetnénk harmadik kerületi szobortúránkat, mint itt?

  1. Várakozók

A Fő tér és a Laktanya utca találkozásánál fekvő aprócska téren álló, négy nőalakot ábrázoló szoborcsoport témáját az alkotó, Varga Imre párizsi élménye ihlette. Az értő közönség számára nem titok, hogy az esőben álló alakok prostituáltak, akik kuncsaftra várakoznak, de máig sokan vannak, akik ezt nem tudják. A szobrokat 1986-ban avatták fel, azóta több generáció menyasszonyai és turisták tömegei fotózkodnak velük boldogan. Érdemes körbejárni őket és emlékeinkbe idézni Krúdy Gyula írásait, aki számtalanszor írt a szerelemről, és novelláiban többször megjelentek a szobrok magyar sorstársai is. Érdekesség, hogy az esernyős szobrok egy másolata megtalálható Siófokon is. A Laktanya utcán végigsétálva további alkotásokat is megcsodálhatunk a sarkon található Varga Imre Gyűjteményben, ahol néha még maga a most 95 éves mester is megfordul.

  1. Szindbád

Visszakanyarodva a Fő térre, a Városháza melletti épület előtt ücsörög kedélyesen borozgatva Krúdy Gyula legnagyobb hőse, Szindbád. A szobrot 2013 októberében, az író születésének 135. évfordulóján avatták fel, Szanyi Péter szobrászművész mintázta Huszárik Zoltán híres Szindbád filmjének főszereplőjéről, Latinovits Zoltánról. A járókelők az első pillanattól fogva a szívükbe zárták, és gyakran lehet látni, hogy valaki mosolyogva megpihen a szoboralak melletti üres széken. Az épületben, amely előtt a szobor található és ma a Szindbád Közösségi Térnek és Coworking irodának ad otthont, valaha a Vörös postakocsi étterem, Krúdy egyik kedvenc vendéglője működött.

  1. Óbuda első polgármestere

Ha Hadrianust, az ókori Pannonia provincia helytartóját nem számítjuk, akkor Óbuda első polgármestere Harrer Pál volt. Szobrát a Városháza mellett, a nevét viselő Harrer Pál és a Kórház utca sarkán találjuk, mellette emléktábla mesél életéről. Harrer Pál lelkes támogatója volt a három testvérváros, Buda, Pest, és Óbuda egyesítésének, Budapest létrehozásának. 1850-től Óbuda jegyzője, majd 1872-73-ban polgármestere, végül 1886-os nyugdíjba vonulásáig a Budapesthez csatolt Óbudából alakult III. kerület elöljáróságának vezetője, vagyis Óbuda első és egyben utolsó polgármestere volt a rendszerváltás előtti időkben.

  1. Szentháromság

Innen a macskaköves teret átszelve jutunk el a Szentlélek tér torkolatához, itt az egyik oldalon az Óbudai Gimnázium, a másikon az Óbudai Múzeum bejárata közötti terecskén áll a Szentháromság-szobor. A szobor születésének apropója szomorú, története kalandos. Az 1738-39. évi pestisjárvány Óbuda lakosságának közel felét elpusztította. Az áldozatok emlékére és hasonló csapás elkerülésének kegyelméért 1740-re készült el a Szentháromság-szobor. 1950-ben, az Árpád-híd lehajtójának építése miatt lebontották, darabjait pedig a közeli Kiscelli Múzeumban helyezték el. 2000-re, közadakozásból készült el restaurált változata, amelyet az eredeti helyének közelében állították fel.

  1. Fogadalmi oltár

Az Árpád-híd alatt átsétálva és jobbra fordulva érjük el a Flórián teret, ahol több mint fél évszázad után állították fel újra a tűzvész ellen óvó Szent Flórián, a döghalál ellen védő Borromeo Szent Károly és a földrengés ellen oltalmazó Néri Szent Fülöp kőszobrát. Az első két alakot a Zichy család udvari építésze, Bebo Károly faragta a 18. század közepén. A védőszentek szobrai eredetileg a Zichy-kastély udvarán állhattak, a három védőszentet ábrázoló kompozíció csak 1819-ben jött létre, amely restaurálása után kapta a Fogadalmi oltár nevet.

  1. Puskás Öcsi szobra

A Flórián tértől a belváros felé egy buszmegállónyira, a katonai amfiteátrum romjainál kezdődik az Óbudai Promenád. Itt, a Kolosy tér felé sétálva találjuk Óbuda egyik legismertebb szoborcsoportját. Pauer Gyula és Tóth Dávid szobrászok 2013-ban öntötték ércbe azt a pillanatot, amikor a világhírű balösszekötő gyerekeket tanít dekázni. Puskás Ferenc- vagy becenevein szólva Pancho, Puskás Öcsi, a Száguldó Őrnagy – világszerte máig a legismertebb magyar. És bár senkinek sem kell bemutatnunk a ma már szinte elképzelhetetlen sikereket elérő nemzeti futballválogatott, az Aranycsapat kapitányát, de mégis jóleső büszkeség számunkra, hogy szobrát épp a harmadik kerületben kereshetik fel a futball szerelmesei, akik körbejárva felidézhetik a legendás játékost, aki gólt lőtt világbajnoki (1954), olimpiai (1952), Európai-bajnoki (1953), Bajnokok Ligája (1960) és Világkupa döntőben (1960) is.

  1. Steve Jobs szobra

Néhány buszmegállóval arrébb, a Duna-parton, a Gázgyár ikonikus tornyainak szomszédságában elterülő Graphisoft parkban találjuk a Tóth Ernő szobrászművész kezei alatt alakot öltött Apple alapító Steve Jobs szobrát. A műalkotást a hazai software-óriás, a Graphisoft alapítója, Bojár Gábor rendelte meg hálája jeléül, mivel az Apple volt az a cég, amely 1984-ben felkarolta Graphisoftot, amelynek háromdimenziós építészeti tervezőprogramjai, az ArchiCAD első változata is a Macintosh közvetlen elődjén, a Lisa számítógépen futott. Ezt mutatták be 1984-ben a Hannoveri CEBIT-en, ezt nézte meg Steve Jobs is, és döntött arról, hogy az Apple minden támogatást adjon meg az ArchiCAD fejlesztéséhez és világpiaci terjesztéséhez.

     +1 Hadrianus feje

2017-ben – Hadrianus 1900 évvel ezelőtti hatalomra kerülésének évfordulójára – alkotta a Hello Wood kreatív csapata, és júniustól novemberig táborozott az óbudai Fő téren, mielőtt új, autentikus otthonába költözött: azóta az Aquincumi Múzeum bejáratánál találjuk a különleges Hadrianus installációt. Érdemes kiugrani miatta a szobortúránk végén a múzeumhoz. Az installáció izgalmas, modern és nagyon eredeti, ahogy azt a Hello Woodtól már megszokhattuk. A közel 3 (!) méter magas fejszobor egy Hadrianust ábrázoló márvány torzóról 3D szkenneléssel alkotott virtuális modell alapján készült. 24 réteg falemezből áll, és körbejárva gyönyörűen kirajzolódnak belőle Hadrianus, az első szakállas császár arcvonásai. Bár a szakáll kétségtelenül görög filozófus-külsőt kölcsönzött a császárnak, de a szakállviselésének sokkal prózaibb oka volt: sebhelyes, ragyás arcbőrének eltakarása.

 

Tippek

  • Ha útközben megéhezünk, enni-inni való helyeket itt találhatunk.
  • Ha a séta mellé irodalmi szoborélményt is szeretnénk, erősen ajánlott az Óbudai Anzikszban megjelent képtelen, ám annál szórakoztatóbb novella elolvasása, amelyből kiderül, ki volt az a Vendelin és milyen kapcsolatban állt Krúdy Gyulával.
  • Még többet megtudhatunk Óbuda rejtett kincseiről és történelméről, ha részt veszünk az Óbudai Múzeum által szervezett tematikus séták valamelyikén. A részletekről érdeklődni közvetlenül a múzeumnál lehet.