Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Óbudai Múzeum

Budapest, 1033 Fő tér 1.

Az Óbudai Múzeum a tradíciók és a modernitás együttes színtere, a helyi kultúra őrzője és tovább örökítője korszerű muzeológiai eszközökkel. A nyitott múzeum több generáció számára kínál találkozási pontot térben és időben, az élményszerű formális és informális tanulás helyszíne, gyűjteményén és programjain keresztül élő kapcsolatot tart Óbuda lakosságával és az idelátogatókkal.

Állandó kiállítások

Óbuda – egy város három arca

Az állandó kiállítás Óbuda történetét a középkortól a 20. század közepéig három jól elkülöníthető, a városképében is markánsan különböző korszakra osztotta, így született meg az „egy város három arca” kiállításcím. Az egymásra épülő történeti rétegeken és folyamatokon keresztül ismerheti meg és fedezheti fel az egyes korszakok jellegzetes Óbudáját.

Játék a városban

Az Óbudai Múzeumban található Budapest egyetlen állandó játéktörténeti kiállítása, amely felhagy a hagyományos lány-fiú tematikával, és a város témakörében mutatja be a hazai polgári játékokat. A fővárosban egyedülálló állandó játéktörténeti kiállítása az 1990 évek előtti emblematikus polgári és szocialista játékkultúrát színesen, izgalmasan kialakítva, interaktív elemekkel tűzdelve hozza el a látogatóknak. Többek között babákat, bababútorokat, autókat, építő- és társasjátékokat, lemezjátékokat is láthatunk itt, amely érdekes tematikájának köszönhetően egyszerre szólítja meg a gyerekeket és a felnőtteket is. Izgalmas eleme a kiállításnak az a bicikli is, amelyet megtekerve az előttünk lévő tévé képernyőjén korabeli felvételeken elevenedik meg Budapest élete. A kiállítás megnyitóján Csukás István író is jelen volt, aki felhívta a figyelmét a résztvevőknek, hogy ugyan a játék a gyerekek birodalma és kifejezőeszköze, általa ismerik és hódítják meg a világot, a felnőttek is voltak gyerekek. Az író szavait idézve: „A kiállítás hordozza a történelem üzenetét, a hagyományt és a személyes kapcsolódást, azaz a gyerekkort.”.

Templomok a talpunk alatt

Óbuda az őskor óta lakott település, Budapest legrégebbi városrésze. Az ókori Aquincum Pannonia provincia fővárosa volt. A 11. századtól már állhatott egy királyi szálláshely Óbudán, amely királyi, majd később királynéi központ, egészen 1526-ig. Kezdetben a „Buda” elnevezés Óbudára vonatkozott, s csak később változott „Vetus Budára” (1261-től), miután a budai várhegyen felépült az új királyi vár. Óbuda középkori épületei áldozatul estek az évszázadok során a tatárok és a törökök pusztításainak, majd később a Zichyek és a lakosság építkezéseinek. Így sajnos tényleg elmondhatjuk – az Óbudai Múzeum legújabb állandó kiállításának címére is utalva -, hogy Óbuda középkora nagyrészt a „talpunk alatt” rejtőzik! Az épületek közül csak a 13. századi ferences kolostor maradványai, a Lokietek Erzsébet királyné által alapított klarissza templom és kolostor romjai és egy 15-16. századi lakóház idézi elénk a felszínen az egykori királyi, királynéi várost.

Időszaki kiállítás

Bán-Lazetzky. Egy óbudai művészcsalád – Új időszaki kiállítás”  

 

Érdekesség:

A múzeumban a belépőjegy mellé ingyenesen családi felfedező hátizsák bérelhető, amellyel az egész család jól szórakozhat, a gyerekek pedig megismerhetik Óbuda történetét, nevezetes emlékeit, mindezt élményekkel, játékkal fűszerezve. A rejtvényes versikék állomásról állomásra vezetnek az Óbudai Múzeumban, majd onnét kilépve a Fő tér környékén, az állomásokon pedig izgalmas feladatok várják a gyerekeket és szüleiket. A hátizsákban minden szükséges eszköz és információ megtalálható a tartalmas szórakozáshoz, a benne lévő iránytű utat mutat a “sötét” középkor rejtelmeibe, a kavicsok pedig titkokat mesélnek el. Részletekről érdeklődni itt lehet: diamant.livia@obudaimuzeum.hu.

 

Nyitvatartás

Kedd-vasárnap 10.00-18.00

Hétfőn zárva.

 

Jegyárak

Teljes árú 800 Ft
Kedvezményes 400 Ft
Családi jegy 2 000 Ft
Csoportos jegy 600 Ft/fő

A tárlatvezetési díjakról és további kedvezményekről, kérjük, tájékozódjon a múzeum honlapján.

Bankkártyás fizetés Családi program Egész évben nyitva Gazdaságos Gyerekbarát Óbuda Kiállítás Kultúra Múzeum Történelem