Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Kiscelli Múzeum

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

Vadregény és romantika?                          Irány a Kiscelli Múzeum!

 

Honnan ered a Kiscell elnevezés?

1723-ban Zichy Péter kis kápolnát emeltetett a Bécs felé menő országút feletti dombon, ahol a csodatevőként ismert mariazelli kegyszobor kicsinyített mását helyezte el. Innen ered az elnevezés: Klein Mariazell, azaz „Kiscell”. Az egykori kápolna helyére Johann Entzenhoffer tervei alapján a Zichy család építtetett barokk kolostort 1738 és 1758 között a betelepített trinitárius szerzetesek számára. Kiscell a mariazelli kegyszobor itt őrzött másolatának köszönhetően jelentős zarándokhely volt a XVIII. században. A keresztúti stációk ma is láthatók. A szerzetesrendet 1783-ban II. József feloszlatta, a templom berendezési tárgyait elárverezték, az épület pedig a kincstár tulajdonába került.

A nagyvonalú bécsi bútorgyáros

1910-ben Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros vásárolta meg, és itt rendezte be bemutatótermeit, magánmúzeumát. Az általa megálmodott és részben kialakított tájképi kert napjainkban történeti kertként műemléki védettséget élvez. 1935-ben a fővárosra hagyta az épületet azzal a kikötéssel, hogy abban iparművészeti múzeumot létesítsenek. 1941-ben a Székesfővárosi Múzeum várostörténeti és képzőművészeti gyűjteményeit költöztette a kiscelli épületbe. A II. világháborúban a templom jelentős károkat szenvedett, majd részleges műemléki helyreállítás után 1949-ben nyílt meg a látogatók előtt.

Budapesti emlékek a 18-20. századból

A Kiscelli Múzeum Közép-Európa egyik legizgalmasabb városának, Budapestnek, valamint a várost alakító lakosoknak 18-21. századi történetét mutatja be. A múzeum sokszínű kiállításai a főváros folyamatosan változó természetébe nyújtanak bepillantást az ide látogatóknak. A múzeum állandó kiállításain Budapest újkori várostörténetéből kaphat ízelítőt a látogató. A múzeum helyet ad a Fővárosi Képtárnak is, mely Budapest egyik legrégebbi képzőművészeti gyűjteménye.

Különleges terek

A Schmidt-kastélyban bolyongva valóban el lehet veszni a történelem évszázadaiban, és rá lehet csodálkozni, milyen ötletesen lehet tereket hasznosítani. Ennek legszebb példái a múzeumon belül az egykori trinitárius kolostor tere, amely az időszaki kiállításoktól kezdve a divatbemutatón át a filmforgatásig sok mindennek volt már szemtanúja, valamint a zegzugos, labirintusszerű pince-kiállítótér is.

A múzeum küldetése, hogy a várost megismerni vágyó turisták és a budapestiek egyaránt felfedezzék maguknak a főváros sajátos szellemiségét és energiáját.

Érdekesség:

A Google Kulturális Intézetével (Google Cultural Institute) való együttműködés révén 2016. januárjától három virtuális kiállítás és több, mint 170 műtárgy tekinthető meg a Kiscelli Múzeum online kiállításán, ahol lehetőség van a múzeum belső tereinek virtuális bejárására is.

Kiscelli Múzeum online kiállítása a múzeum különféle gyűjteményeiből szemezget, sőt a látogatók a Street View segítségével bejárhatják a múzeum valamennyi kiállítótermét is.  A bemutatott tárgyak között több olyan is akad, amely korábban nem került a múzeum látogatói elé. Ilyen például az, a 20. század elején készült, német gyártmányú — ruhásszekrény méretű — Polyphon zenegép, amelyet nemrégiben állítottak helyre.

Az online kiállításon a látogatóknak nem csak arra nyílik lehetőségük, hogy külön-külön megcsodálják az egyes tárgyakat. A múzeum kurátorai olyan online kiállításokat rendeztek belőlük, amelyeken régi fotográfiák, korabeli használati tárgyak, festmények és szobrok segítenek hozzá Budapest 19-20. századi történetének megismeréséhez. Az egyik ilyen online kiállítás egy 1914-ben elkövetett, a múzeum épületéhez is kapcsolódó bűntényt — a kor híres kurtizánjának, Mágnás Elzának meggyilkolását – mutatja be egykorú fotók, dokumentumok alapján.

Ha pedig valaki arra is kíváncsi, hogyan helyezkednek el ezek a tárgyak a kiállítótérben, és milyenek a múzeum tárgyainak otthont adó Kiscelli kastély termei, azStreet View sétára indulhat a múzeumban. Az impozáns épület összes terméről, így az egyedülálló romtemplom kiállítótérről is készültek felvételek, amelyeket a Google mérnökei speciális Street View kamerákkal rögzítettek, majd digitálisan úgy illesztettek össze, hogy az egy múzeumi séta élethű benyomását kelti.

http://www.kiscellimuzeum.hu/google_art_projekt

Nyitvatartás

november 1. – március 31.

kedd-vasárnap 10.00 – 16.00 (pénztárzárás: 15.45)

április 1. – október 31.

kedd-vasárnap 10.00 – 18.00 (pénztárzárás: 17.45)

Jegyárak

Az aktuális jegyárakról tájékozódjanak a http://www.kiscellimuzeum.hu/nyitva_tartas_jegyarak oldalon.

Egész évben nyitva Kiállítás Kortárs Kultúra Múzeum WiFi