Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Gyerekekkel Óbudán

Óbuda izgalmas élményeket tartogat az egész család számára. Akár kisebb, akár nagyobb gyerekekkel indulunk útnak, számos látni-, tenni és felfedeznivaló vár a III. kerületben.

Remek kirándulóhely a Hármashatárhegy, itt húzódik az Országos Kék Túra útvonala is. A Fenyőgyöngyétől induló kirándulóösvényen felsétálhatunk a siklóernyősök egyik kedvenc indulóhelyéhez, ahol kicsik és nagyok szájtátva figyelhetik, ahogy a sportolók színpompás ernyőikkel a nekifutnak és a magasba repülnek. Innen felkapaszkodhatunk a Guckler Károly kilátóhoz, ahonnan tiszta időben szemlélhetjük a várost.

Nemcsak a hegyekben, de a Duna-parton is jól szórakozhatunk a gyerekekkel. A Szentendrére vezető kerékpárúton kerekezhetünk a Római-parton, ahol kisebb játszóterek is várnak. A kicsik kedvenc szórakozása itt a kavicsozás, a szülők pedig megpihenhetnek valamelyik part menti vendéglátóhely nyugágyain.

A Hajógyári-sziget óriási zöld felületeivel, árnyas fáival és hatalmas csúszdáival csábít, akár egy kellemes sétára, akár egy jó kis bringázásra. Kerékpárt a Fő tér közelében a HÉV vonala mellett található Bergusonban is kölcsönözhetünk.

És ha már a Hajógyári-szigetnél tartunk: itt zajlik évről évre júniusban négy hétvégén át az ország legnagyobb ingyenes gyerekfesztiválja, a Gyerek Sziget.

Persze nem csak a természet tartogat izgalmas meglepetéseket a családoknak. A gyerekeket és szüleiket több olyan interaktív múzeumi gyűjtemény várja a III. kerületben, amelyek bejárása után biztos megváltozik mindenkiben az „unalmas múzeumokról” kialakult kép.

Az Aquincumi Múzeum kiállításaival és romkertjével észrevétlenül vezeti be a gyerekeket kétezer évvel ezelőtti történelembe. Ha megnézték a gyönyörű mozaikpadlókat, a rekonstruált római lakóházat és a híres víziorgonát, várja őket a Mitológiai játszótér, amelyet a Millenáris Parkból ismerős Zöld Péter játszótér tervezői álmodtak ide. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban berendezett enteriőrök között sétálva a gyerekek megismerhetik szüleik és nagyszüleik korának boltjait, üzleteit, azokat a tárgyakat, árukat, amelyek a 20. században várták a vevőket. Az Óbudai Múzeumban Budapesten egyedülálló állandó Játék a városban kiállításon babák, társasjátékok, építőjátékok, és egy különleges bicikli várja a látogatókat. Aki felpattan rá és megtekeri, korabeli felvételeken csodálkozhat rá a 20. századi Budapestre.

A gyerekek kedvencei a Fő tér szobrai is, leginkább a Fő tér és a Laktanya utca sarkán ácsorgó „Esernyős lányok”, hivatalos nevükön a Várakozók, de hasonló népszerűségnek örvend a Szindbád szobor is, a Krúdy Gyula főhősét ábrázoló alak mellé bárki letelepedhet egy kis pihenőre vagy egy fotó erejéig. Ha a gyerekek elfáradtak, érdemes betérni az itt található Esernyősbe vagy a Vasmacska KávéZOO-ba.

Kétségkívül az egyik legnépszerűbb attrakció a 2017-ben Óbudára költözött Csodák Palotája, amely a Kolosy tér közvetlen szomszédságában Öveges professzor laborjával, 5 és 9D-s mozival, négy szabadulószobával és rengeteg tudományos érdekességgel várja 3-99 éves látogatóit.

A kerületben rengeteg jól felszerelt játszótér és közösségi tér, park várja a családokat, kiemelkednek közülük a kiváló infrastruktúrával is rendelkező ún. máltai játszóterek, valamint a csodálatosan felújított Mészkő Park.

Családi program Fesztivál Gyerekbarát Óbuda Ingyenes