Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

A „Római”

A „Római”. Így idézőjellel, mert fogalom. Ikonikus hely, amelynek legfőbb vonzereje kétségkívül a Duna közelsége adja. Ahol kikapcsolódhat, regenerálódhat bárki, korosztálytól, érdeklődési körtől függetlenül, mert itt mindenki megtalálja a kedvére való tenni-, enni- és innivalót.

A part természetes fövenyes jellege, ezáltal a Duna közvetlen megközelíthetősége, a természet közelsége ritka adottság. Nem véletlenül ez sokak kedvenc bringás és/vagy evezős helye.

A Római-parton hódolhatunk a vízi-evezős sportok iránti szenvedélyünknek, hiszen jó néhány sportegyesület kínál kölcsönzési, oktatási, szervezett vagy egyénileg teljesíthető túrázási lehetőséget.

Csónakházak

A vízi-evezős turizmus a 20. század második felében folyamatosan fejlődött, a Római-part a főváros vízisport-paradicsomává vált, több tucat csónakház épült fel a környéken. Bár a vízi sportok iránti tömeges érdeklődés fokozatosan csökkent, a Duna közelsége továbbra is vonzó a természetkedvelők és sportolni vágyók számára. A csónakházak jelentős részét lebontották, néhány közülük azonban – mint például a Bíbic vagy a Hattyú – még ma is üzemel és várja a látogatókat.

Gasztronómia és szórakozás

A Római-part az aktív szabadidős lehetőségek mellett komoly gasztronómiai és szórakoztató kínálattal várja a helyieket és a turistákat egyaránt.

A parton és a part menti utcákban számos vendéglátóhely működik, közülük talán a legismertebb a Fellini Római Kultúrbisztró, ahol nyáron még kertmozi is üzemel. Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha épp tele van, mert rengeteg másik hangulatos hely közül választhatunk, mint például, A Hely, a NAP bácsi, a Két RomBusz, a Gombro’c, a Gyradiko vagy a Csónakház Mulató, hogy csak néhányat említsünk a változatos kínálatból.

A Rómainak egy-két éve már saját termelői piaca is van, a Duna-parttól háromperces sétára a Nánási udvaron, jegenyefákkal körülölelt barátságos területen. A Római Parti Piac szombat délelőttönként elsősorban a főváros vonzáskörzetéből érkezett kistermelők saját készítésű finomságaival várja a vásárlókat. Találhatók a piacon cukormentes szörpök, lekvárok, jó minőségű húsok, sonkák, szabadtartású csirkék tojásai, mézek. Kóstolhatunk ízletes sajtokat, tepertő- és chilikrémet, vadhúspástétomot, de vehetünk kézműves natúr szappant és más kozmetikumokat is.

 

Tippek

  • A Római-partot a legegyszerűbb kerékpárral bejárni, ha a sajátunk nincs kéznél, a Szentlélek téri HÉV megállótól egy perc sétára kölcsönözhetünk bringát a Berguson Kerékpárkölcsönzőben.
  • Ha a szárazföld helyett inkább a vízen tennénk kirándulást, kajakot, kenut bérelhetünk például a Rómaifürdő Sport Egyesület bázisán.
  • Érdemes a nyári főszezonon kívül is ellátogatni a Rómaira, tavasszal és ősszel remek sétálóhely, a gyerekeket pedig várja a „kavicsmennyország”. Talán nem gondolnánk, de a part télen is gyönyörű, főleg, ha egy-egy tartósabban hideg idő hatására a Duna vize is elkezd megfagyni, ilyenkor gyönyörködhetünk a part mentén a jégtáblákban is.
Dunapart Gasztronómia Óbuda Római Sport Szabadidő Szórakozás