Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Polgárvárosi amfiteátrum

1031 Budapest, Szentendrei út 150.

Az északi városfal közelében, a II. század közepén épült fel a Polgárvárosi Amfiteátrum. Alaprajza majdnem kör alakú, arénája 53,5 m x 45,5 méter. 6-7000 ember számára készült lelátója hozzávetőleg 15 méter széles volt. Külső zárófalát támpillérekkel erősítették meg. A porondot nagyjából három méter magas kőfal vette körül. Az ülőhelyekként szolgáló kőtömbökön néhol megmaradtak az egykori tulajdonosok nevei, köztük női nevek is.

Az amfiteátrumban különféle sportversenyeket és állathajszákkal vegyes gladiátorküzdelmeket rendeztek. Mivel ennek az épületnek volt a városban a legnagyobb befogadóképessége, komolyabb jelentőségű közügyekhez is használták. Itt tartották a politikai gyűléseket, a városi ünnepségeket, a császár látogatása alkalmával sorra kerülő beszédeket.

Az amfiteátrum mellett emelkedett a gladiátorlaktanya, ahol a népszerű küzdelmek bajvívóit képezték ki és gyakorlatoztatták. Kőkerítéssel határolt udvarát és a térség közepén álló tornyát ma föld fedi.

Az amfiteátrumok építésénél fontos szempont volt a szép természeti környezet is, ezt a polgárvárosi amfiteátrumnál is megfigyelhetjük.

Tipp

Az óbudai római emlékeket bemutató sétánkkal megismerheti a III. kerület legértékesebb ókori leleteit.

Érdekesség:

Az amfiteátrumban az emberek nem érkezési sorrendben vagy helyjeggyel foglalták el a széküket, mint manapság, hanem a társadalmi rangjuknak megfelelően. A legelőkelőbbek az első sorban ülhettek, ezek voltak a legrangosabb helyek, az arénától legmesszebb eső sorokban pedig a szolgák és a szegényebb polgárok kaptak helyet. A gladiátorok az épület nyugati kapuján vonultak be. A nyugati kapu déli oldalán az amfiteátrumi játékok istennőjének, Nemesisnek állítottak szentélyt. A szentély feltárása során innen került elő az istennő szobrocskájának töredéke, valamint több feliratos oltárkő.

Amfiteátrum Ingyenes Kultúra Műemlék Óbuda Római kor Történelem