Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Katonai Amfiteátrum

1036 Budapest, Pacsirtamező u.

Antonius Pius császár idejében, a II. század közepén, a legio II. Adiutrix építtette fel a római birodalom hetedik legnagyobb amfiteátrumát. Ovális arénája (89,6 m x 66,1 m) a római Colosseuménál is nagyobb. A kő és föld konstrukciójú körszínházban egyszerre 10-12.000 néző élvezhette a gladiátor- és állatviadalokat, előadásokat. Az eredetileg mélyedésbe épített, csatornákkal is ellátott amfiteátrum vízicsaták rendezésére is alkalmas volt.

Az amfiteátrum 12-13 méter magas külső körfalát 24 támpillér erősítette. Az aréna körül futó belső fal magassága eredetileg négy méter volt, hogy megfelelő védelmet biztosítson a nézőknek a vadállatokkal szemben. A IV. században az aréna bejáratait befalazták, és egy erődítményt építettek belőle.

1925-ben, fedezték fel a romokat, viszonylag későn, mert miután felfedezték a másik aquincumi amfiteátrumot, senki se gondolta volna, hogy a városban két körszínház is működött. A feltárásokat követően a műemléki helyreállítás az 1940-es évek elején készült el.

Tipp

Az óbudai római emlékeket bemutató sétánkkal megismerheti a III. kerület legértékesebb ókori leleteit.

Érdekesség:

„A későbbi források, oklevelek, határjárások (például 1332, 1373) leírásai szerint feltételezhető, hogy Kurszán vára a régi Óbuda belterületétől délre fekvő római katonai amfiteátrum területén lehetett.”

Az idézet a Benyóné dr. Mojzsis Dóra írásából származik, aki az Óbudai Anzikszban írt arról, hogy hogyan is kerültek a honfoglaló magyarok az Amfiteátrumba.

Amfiteátrum Ingyenes Kultúra Műemlék Óbuda Római kor Történelem