Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Thermae Maiores, Fürdőmúzeum – Aquincumi Múzeum

1033 Budapest, Meggyfa utca 21.

A III. kerületben található római emlékek sorát bővíti az egykori római legiotábor közfürdője, a Thermae Maiores, amelynek egyik terme Aquincum első régészeti feltárásán 1778-ban a került napvilágra.

A kutatást vezető Schönvisner István eredményeit még a feltárás évében “De Ruderibus Caldariique Romani” címen közölte. A fürdőrészt rövidesen a feltárás után védőépületben mutatták be a nagyközönségnek.

Az aquincumi legio fürdőjét ma már csaknem teljes mértékben ismerjük. A tábor két főútjának kereszteződésében állt a monumentális, 120 x 140 m-es épület. Főbejáratai is e főutcákról nyíltak. Az épületet a 2. században emelték, majd többször átépítették. Latin elnevezését is egy Kr.u. 268-ból származó újjáépítési feliratról ismerjük.

Tornacsarnok (palaestra), hideg, langyos és forró vizű medencék, fürdőkádak, izzasztókamra és tágas, padlófűtéssel ellátott termek szolgálták a katonák felfrissülését, akiknek itt bőséges lehetőségük nyílt a testgyakorlásra, és a tisztálkodásra. Az épület padlófűtés-rendszere, technikai megoldásai a ma embere számára is lenyűgöző látványt nyújtanak.

A Thermae Maiores romjai az aluljáróból nyíló Fürdő Múzeumban tekinthetők meg.

Tipp

Az óbudai római emlékeket bemutató sétánkkal megismerheti a III. kerület legértékesebb ókori leleteit.

Nyitvatartás

Április 1 – október 31. 10.00-18.00

November 1-március 31. 10.00-16.00

A nyitva tartás az időjárástól függően változhat.

Jegyárak

Ingyenesen látogatható.

Aquincum Gazdaságos Kiállítás Közfürdő Kultúra Múzeum Óbuda Római