Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Óbudai Zsinagóga

1036 Budapest, Lajos utca 163.

A klasszicista zsinagógát Landherr András tervei alapján 1820–1821 között építették a 18. század közepén emelt, majd lebontott zsinagóga helyére. Az épületben televízió stúdió is működött. Többek között a legendás Süsüt is e zsinagóga falai között forgatták.

A zsinagógában heti rendszerességgel jön össze a közösség, közös imádkozásra, ünneplésre, kulturális programokra és gyermekprogramokra, közös tanulókörökre.

Ha Budapesten jár semmiképp se hagyja ki Budapest legrégebbi zsinagógáját.

Érdekesség:

Az osztrák Monarchiában fennálló valamennyi ilyenfajta vallási építmény között vitathatatlanul ez az itt csak nemrégiben felépített zsinagóga érdemli meg az első helyet, s ezt nem vitathatja el tőle sem a szép temesvári zsidó templom, sem – és még kevésbé – a régi prágai zsinagógák. Talán csak egyedül az amszterdami zsidó hitközség ízléses belső berendezésű, pompás épülete homályosíthatja el némiképpen.”

Franz Schams 1820-as évek elején megjelent, Pest és Buda legteljesebb korabeli leírását tartalmazó köteteiben olvashatóak e dicsérő sorok, amelyek az óbudai zsinagóga ma is látható épületével kapcsolatban fogalmazódtak meg a kiváló szakemberben.

Az Óbudai Anzikszban megjelent III. kerületi zsinagógáról szóló cikket itt olvashatják teljes terjedelmében.

Nyitvatartás

Minden nap 8 -14 h

Csoportok fogadása előzetes bejelentkezéssel.

Az aktuális nyitva tartásról, kérjük, érdeklődjön közvetlenül a templom honlapján.

Egész évben nyitva Klasszicista Óbuda Szecesszió Vallás Zsinagóga