Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Óbudai Evangélikus templom

1034 Bp., Dévai Bíró Mátyás tér 1.

AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK!

A járványveszély miatt március közepétől bizonytalan ideig az Óbudai Evangélikus templom minden gyülekezeti alkalmat felfüggeszt.

A Visit Óbuda Facebook oldalán (www.facebook.com/visitobuda/) folyamatosan hírt adunk az online elérhető tartalmakról, élő közvetítésekről.

A változásokat itt a honlapon és a Facebook oldalunkon is folyamatosan jelezzük látogatóinknak.

Tartsanak velünk ebben a nehéz időszakban is, fedezzék fel velünk Óbudát – OTTHONRÓL is!

 

Az 1843-ban alakult óbudai evangélikus egyházközség temploma 1935-re épült fel, Friedrich Lóránt terve alapján. Vasbeton tartószerkezete már a modern egyházművészet példája. Külső borítása főként terméskő. Trapézszerűen záródó mennyezete belső vasbeton pilléreinek és bordáinak közeit színes fakazetták töltik ki, követve az evangélikus fatemplomok csodálatos hagyományát. Eredeti orgonája, amit a “legszebb hangú evangélikus orgonának” tartottak, a világháborúban keletkezett tűzben elolvadt, fa részei elégtek.

Érdekesség:

A templom a reformáció egyik nagy magyar alakjáról, Dévai Bíró Mátyásról elnevezett téren áll. Dévai a magyar reformátor a három részre szakadt Magyarországon nemcsak a hit mélyítésén dolgozott, részben az ő kitartó és elkötelezett munkájának köszönhető, hogy a magyar anyanyelv fennmaradt. Dévai azért írta meg az első magyar helyesírási könyvet, hogy annak segítségével is minél több írni, olvasni tudó ember legyen, a bibliát minél szélesebb körben olvashassák az emberek.

Nyitvatartás

Az aktuális nyitva tartásról, kérjük, érdeklődjön közvetlenül a templom honlapján.

Egész évben nyitva Evangélikus Ingyenes Kultúra Óbuda Templom Vallás