Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Óbudai Református Templom

1033 Budapest, Kálvin köz 4.

Az Óbudai református templom Budapest legrégibb, ma is álló kálvinista imaháza.

A reformáció hatása korán eljutott Óbudára, ahol már 1566-ban gyülekezet szerveződött Szováthi Gáspár prédikátor vezetésével.

A XVII. század végéig a helység eredeti lakosai református magyarok voltak, akik a város egyetlen templomát, a korábban nekik adományozott mai Szent Péter és Pál főplébánia templom elődjét használták a török hódoltság egész tartama alatt. 1698-ban Óbuda akkori földesura, ifjabb Zichy István, több mint ötven német katolikus családot költöztetett a városba, akik részére visszavette a templomot a kálvinistáktól.

Az ellenreformáció alatt a kálvinisták gyakorolhatták ugyan vallásukat, de templomuk nem lehetett, prédikátort nem tarthattak. Az istentiszteletet egy módos jobbágy, Madarassy Gergely telkén, félig földalatti romos épületben tartották. Az 1740-es években engedélyt kaptak egy szerény méretű, mindössze 13 négyszögöles oratórium építésére.

Az óbudai református templom 1785–86-ban épült. Az építés során felhasználták a még meglévő középkori falmaradványokat is. A templom homlokzata elé 1788-ban tornyot emeltek, majd a hívek adományából 1878-ban készült el a mai végleges, sisakkal ellátott templomtorony. A nyolcszögű hagymakupolás toronysisakkal lezárt templomtornyon színes, tűzzománcozott, aranyozott toronyóra látható. Az épület egyhajós belső térrel és egytornyos copf homlokzattal épült.

Érdekesség:

További érdekességek a templom és az óbudai reformáció történelméből az Óbudai Anziksz cikkében olvashatók. https://obudaianziksz.hu/viszket-zoltan-kalvin-koz-4/

Nyitvatartás

Az aktuális nyitva tartásról, kérjük, érdeklődjön közvetlenül a templom honlapján.

Egész évben nyitva Ingyenes Kultúra Óbuda Református Templom Vallás