Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Klarissza templom és kolostor romjai

Budapest-Óbuda, a Perc, Mókus és Kiskorona utcák által körülhatárolt terület

A XXII. János pápa által engedélyezett templom 1343–1346 között épült, majd 1356 után kolostorral bővült. Alapítója Nagy Lajos király édesanyja, Erzsébet királyné volt. A magyarországi klarissza kolostorok központjának pusztulása 1541 utánra tehető. A kolostorban őrizték Erzsébet királyné házi oltárát, ami jelenleg a New York-i Metropolitan Múzeumban látható.

A klarissza kolostort Károly Róbert felesége, a lengyel származású Łokietek vagy Piast Erzsébet alapította 1334-ben. Más királynékkal szemben Erzsébet nem vonult kolostorba 1342-ben a férje halála után, hanem jelentős politikai szerepét megőrizte egészen 1380-ban bekövetkezett haláláig. Eközben 1342 és 1382 között a fia, I. Nagy Lajos ült a magyar trónon. Erzsébet királynét végül itt, a klarissza kolostor Corpus Christi kápolnájában helyezték örök nyugalomra, melynek feltárásakor egy erősen megbolygatott sír is előkerült.

Érdekesség:

„Mély vallásossága és – sokszor ellentmondásos – politikai tevékenysége mellett Erzsébet királyné nagyon szerette a zenét, a táncot, a mulatságokat, amelyekben még 70 évesen is rendszeresen részt vett.” Erzsébet királynénak köszönhetően vált Óbuda a „Királynék városává”, erről a királyné életéről olvashatunk bővebben az Óbudai Anziksz cikkében.

Nyitvatartás

A romok csak az utcáról tekinthetőek meg.

Jegyárak

A romok csak az utcáról tekinthetőek meg.

Egész évben nyitva Ingyenes Kultúra Óbuda Szabadtéri Történelem Vallás