Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Zichy-kastély

1033 Budapest, Fő tér 1.

Az óbudai Fő tér szomszédjában egy impozáns kastélyt találhatunk, ami ma több múzeumnak és egy szórakozóhelynek is helyt ad. Itt található a Kassák Múzeum, az Óbudai Múzeum és a Kobuci Kert is. Ám a kastély sok mindent megélt már korábbi évszázadokban is.

A Zichy család 1659-ben a komáromi uradalom részeként szerezte meg Óbudát és több szakaszban alakította ki urasági lakóhelyét. A jelenleg is látható kastély épülete Zichy Miklós idején, 1746-1757 között épült. A gróf 1746-ban megbízást adott az addig Zsámbékon lakó Bebo Károly szobrásznak és Jäger János Henrik budai kőfaragómesternek a korábbi, földszintes, feltehetően egyszerű külsejű kastély átépítésére és kibővítésére.

 

A főépület elkészítését követően a melléképületek, kerti házak építése, a díszpark kialakítása, a kastély belső kiképzése az 1750-es második feléig tartott. Az új Zichy kastély a korábbinál nagyobb területet foglalt el: a park kialakításához ugyanis megvették az eredeti kastélytól délre eső öt parasztház telkét. Korabeli leírások beszámolnak róla, hogy kastély udvarán és falai között igazi barokk kulturális élet folyt számos komolyzenei koncerttel, színházi előadásokkal.

 

Zichy Miklós halált követően az uradalom özvegye, Berényi Erzsébet tulajdonába került, azonban a folyamatos pereskedés miatt az özvegy 1766-ban átengedte a kamrának, amely különböző átalakítások után elsősorban gazdasági és katonai célokra használta az épületegyüttest. A 20. század közepén további jelentős átépítések érintették az épületet (pl. Duna felöli szárny északi részének lebontása), amelyben ekkoriban szükséglakásokat rendeztek be.

 

1970-ben indultak el azok a változások, amelyek eredményeként a kulturális élet visszatért a kastély falai közé és – többek közt – három múzeum (Kassák, Vasarely, Óbudai) is otthonra talált a történelmi terekben.

Építészet Kastély Kultúra Műemlék Múzeum Óbuda