Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Városháza

1033 Budapest, Fő tér 3.

A macskaköves, mediterrán hangulatot árasztó Fő téren áll az óbudai Városháza épülete. A bejárat élénk zöld színű kapujával szemben állva, tőlünk balra a városrész első polgármestere, Harrer Pál szobra áll, jobb kéz felől pedig Krúdy Gyula regényhőse, Szindbád szobra ücsörög békésen egy asztalnál és figyeli a tér mindennapjait.

A mai városháza épületének története a 19. században bekövetkezett városegyesítésig nyúlik vissza. 1873-ban Pest, Buda és Óbuda egyesülését követően, a 20. század elején már Óbudán is nagyobb kapacitású városházára volt szükség. 1901-ben felkérték Barcza Eleket egy új elöljárósági épület megtervezésére, amivel a mérnök már a következő év közepén elkészült. Azonban a tényleges kivitelezésre 1905-ig várni kellett, amikor megindulhattak az korábbi épület bontási munkálatai. Az együttes munkának köszönhetően 1906 novemberében a kor igényeinek megfelelő épületbe költözhetett vissza az óbudai elöljáróság.

Az új városháza kétemeletes épület, magasított földszinttel és alagsorral. Héttengelyes főhomlokzatát négy oszlopliéna díszíti. A földszint falsíkjában középen található kaput emberalakos hermapillérek fogják közre. Az épületen belül az alagsorban kaptak helyet az étkezőtermek, a népkonyha, könyvtár, munkáskaszinó és mellékhelyiségek, a földszinten a pénztári és számvevőségi irodák. Az első emeleten helyezték el az elöljáró és a jegyző hivatalát, illetve itt dolgoztak még a különböző adminisztratív munkatársak. Az épület második emeletén az anyakönyvi hivatal, a kerületi mérnök, az orvos és az adófelügyelőség hivatali helyiségei voltak megtalálhatók.

Ma a városháza épülete előtt gyakran elevenedik meg a tér, tavasztól egészen az adventi időszakig rendszeresen tartanak itt fesztiválokat, kulturális programokat.

Nyitvatartás

Az épület csak kívülről látható.

Építészet Helyek Műemlék Óbuda Városháza