Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Godot Kortárs Művészeti Intézet

1036 Budapest, Fényes Adolf utca 21.

Textilgyárból kulturális tér

Budapest pezsgő életének újabb gyöngyszeme talált otthonra Óbudán, a sokáig elhagyatott ipari gyártelep egykor omladozó falai között. Óbuda legújabb képzőművészeti színtere 2020. október 1-jén nyitotta meg kapuit a Godot Kortárs Művészeti Intézet.

Az óbudai Goldberger textilgyár történelmi helyszínét, a Fényes Adolf utca 21. szám alatti épületet régi tulajdonosa bútorrestaurátor-műhelyként használta, később próbatermekkel üzemeltetett klubhelyiségként adta ki. A gyárbelső nemrégiben új funkciót kapott, kiállítótérként tölti meg a régi ipari területet kulturális tartalommal. Ahogy létrehozói tömören megfogalmazzák: ők „Budapest új, független, kortárs művészeti élménycentruma”.

A kiállítótér gyökerei a Sáfár Zoltán által megalapított Godot Galériáig nyúlnak vissza. A galéria vezetője a hely fennállásának 20. évfordulója alkalmából döntött úgy, hogy kitágítja tevékenységi körét. Így jött létre a magyar képzőművészeti élet új képviselője, teret adva ezzel fiatal képzőművészeknek, alkotóknak, kurátoroknak, nem utolsó sorban pedig a befogadói oldalnak.

A Godot Kortárs Művészeti Intézet (röviden GICA) 1100 négyzetméteres összterülettel büszkélkedik. Tereit egy 700 négyzetméteres csarnoktér és az ahhoz közvetlenül hozzá tartozó 4 szintes épület-egység alkotja, tágas teret biztosítva projekt room-oknak és műterem lakásoknak is.

Programtervük fontos részét képezi a vizuális edukáció, a kortárs művészet elérhetővé és szerethetővé tétele. Céljuk minél több magyar és nemzetközi intézménnyel, galériával való együttműködés, egy olyan közös cél érdekében, ami a haladó gondolkodást és művészi kifejezést eljuttatja minél szélesebb közönség számára. Az új kulturális tér 2-3 hónapos időszaki kiállításokkal várja a művészet szerelmeseit. Ezek minden érdeklődő számára nyitottak és látogathatók. A kiállítások idején különböző korosztályok számára kidolgozott tárlatvezetői és múzeumpedagógiai programokat is szerveznek.

(Borítókép: Geltz Gergő)

Nyitvatartás

Az aktuális nyitva tartásról és kiállításokról, kérjük kövesse figyelemmel az intézet honlapját és Facebook oldalát.

Jegyárak

Aktuális jegyárakról kérjük érdeklődjön közvetlenül az intézet honlapján.

Galéria Kiállítás Kortárs Kultúra Művészet Múzeum Óbuda Textilgyár