Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Tájékoztató turisták részére a koronavírussal kapcsolatban

Változás a szolgáltatások, attrakciók nyitva tartásában

Az óbudai turisztikai attrakciók, szolgáltatások többsége március közepén határozatlan időre bezárta kapuit. Az egyes helyszínek aktuális állapotáról tájékozódjon az érintett szolgáltató honlapján.

COVID-19

A koronavírus fertőzés emberek közötti terjedésének elsődleges útja, hasonlóan az influenza és más légúti kórokozók terjedéséhez, a cseppfertőzés, a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe kerülő, a vírust tartalmazó nyálcseppek, légúti váladék cseppek útján.

Az eddigi ismeretek szerint az új koronavírussal történő fertőződés az esetek kb. 80%-ában enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz, de 2-3%-ban halálos kimenetelű.

A betegség legjellemzőbb tünetei: láz, hidegrázás, száraz köhögés, légszomj. Előfordulhat még torokfájás, izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, és fáradékonyság.

Az ilyen tünetek fellépése esetén, különösen

– ha 38°C vagy afölötti láz, köhögés, légszomj valamelyike fennáll, hirtelen megbetegedési kezdettel, függetlenül a megbetegedés súlyosságától, és

– a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt megerősítetten vagy valószínűsítetten új koronavírussal fertőzött személlyel, vagy

mindenképpen forduljon a szálloda személyzetéhez/vendéglátójához, vagy az Önnel érkezett tolmácshoz, és kérje meg őket, hogy a 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456 számon ingyenesen, a nap 24 órájában elérhető, magyarul és angolul beszélő diszpécser szolgálatot hívják fel. A telefonhívást a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai fogadják, akiket kérjük, tájékoztasson az esetleges tüneteiről, utazási előzményéről, illetve az Önnel személyes kapcsolatban lévő vagy fizikai kontaktusba került beteg, légúti tüneteket mutató személyekről. A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai az Ön által elmondottak alapján eldöntik a szükséges további teendőket.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által kiadott tájékoztató magyar illetve angol nyelven, letölthető PDF formátumban itt érhető el:

MAGYAR NYELVŰ TÁJÉKOZTATÓ

ANGOL NYELVŰ TÁJÉKOZTATÓ

COVID-19 Információ Koronavírus Tájékoztató Turizmus