Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Kalandozás a gasztronómiában: februári programok az MKVM-ben

Február a farsangi mulatságok és a fánksütés hónapja! Ennél persze sokkal több minden vár Óbudán ebben a hónapban is. Most a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum aktuális programjait szeretnénk figyelmetekbe ajánlani, amelyekkel méltóképpen búcsúztathatjuk a telet. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere. 🙂

Ez szó szerint igaz, ugyanis gasztroprogramok széles választékából csemegézhettek a hónapban.

Február 11-én az Üljünk le egy szóra! – vendéglátás felsőfokon sorozat estjén a magyar gasztronómia igazi fenegyerekével találkozhattok. Az est vendége nem más, mint Bíró Lajos, az „Év Étterme” címmel is büszkélkedő, a Michelin Guide által ajánlott Bock Bisztró – és nem mellesleg a szakma egyik legkreatívabbjaként számon tartott – séfje.

A gasztronómia szerelmesei egy könyvbemutató keretein belül is hódolhatnak szenvedélyüknek, február 13-án ugyanis Kiss Imre múzeumigazgató beszélget Vomberg Frigyes szakács, konyhafőnökkel a séf Szakácskabátba zárva című könyve kapcsán. A séf 25 recepten keresztül mutatja be valóban regényes életútját, személyes és szakmai gondolatokra tehát egyaránt számíthatunk.

Jó hír a borra szomjazóknak, hogy a Borvilág Borklub havonta egyszer – ezúttal február 25-én – kerül megrendezésre. Ezeken az estéken egy-egy pincészet mutatkozik be, s természetesen lehetőség van borkóstolásra valamint arra, hogy különféle műhelytitkokba nyerjünk bepillantást – személyesen a borásztól!

A desszert sem maradhat ki a jóból, a csokoládé szerelmeseinek február 26-án van lehetőségük gasztronómiai beszélgetéssel egybekötött csoki kóstolón részt venni.

Nem csak a kulináris élmények kedvelői válogathatnak nagyszerű programok közül, messzi vidékekre utazhatunk például február 12-én, amikor is Különös tájakon címmel tart előadást a vallásokban, kultúrákban gazdag múltú Üzbegisztánról az ELTE Arab és Politika Tudományok szakán végzett Galgóczi István.

A moziba vágyók sem fognak unatkozni februárban, a hónapban két alkalommal is megrendezésre kerül a Nyugdíjas filmklub. Mindkét alkalommal egy-egy válogatást láthatnak a nézők a Magyar Nemzeti Filmarchívum emlékezetes filmsikereiből, február 18-án a Két lány az uccán című 1939-ben bemutatott filmet, 25-én pedig a Rangon alul című 1960-ban készült filmet vetítik.

Mindezek betetőzéseként igazi farsangi sanzon esttel zárul a hónap repertoárja: borkóstolás és Edith Piaf legszebb szerelmes dalai gondoskodnak a hangulatról, mégpedig a La Garconne zekekar előadásában.

A múzeum természetesen időszaki kiállításokkal is várja az érdeklődőket, melyek közül kettő a játék téma köré épül. A játék életünk minden területére kiterjed, elemei azokat ilyen vagy olyan formában, akarva vagy akaratlanul átszövik. Ezt a témát járja körül a XIX. Nemzetközi-Magyra Fotószalon díjnyertes alkotásaiból válogatott, Játszunk című fotókiállítás illetve az első magyar játékkártyagyár 150. évfordulója alkalmából megszervezett, Szerencsés lapjárást! kiállítás. Utóbbin a magyarországi kártyafestészet és kártyagyártás elmúlt 150 éve során alkotott gyöngyszemeit, illetve az ezekhez kapcsolódó forrásdokumentumokat, emléktárgyakat csodálhatjuk meg.

Visszakanyarodva a gasztronómiához, végezetül a szintén a múzeumban megtekinthető kamara kiállítást ajánljuk figyelmetekbe, amellyel a 100 éve elhunyt híres cukrász és csokoládégyár-tulajdonos, Gerbeaud Emil (1854–1919) legendás alakjának, kívánnak emléket állítani. Neki köszönhetjük a konyakos meggyet és a macskanyelvet, és sokunk kedvenc süteménye, a zserbó is az ő nevét viseli. Ha megkívántátok, látogassatok el Óbuda egyik cukrászdájába is. Térkép itt.

 

SZJ

Farsang Február Gasztronómia Kultúra MKVM Múzeum Óbuda Programok Vendéglátás