Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Hercules-villa – Budapesti Történeti Múzeum, Aquincumi Múzeum

1033 Budapest, Meggyfa utca 21.

A III. kerületben lépten-nyomon római emlékekkel találkozhatunk. A római időkben a Duna óbudai oldalán díszes paloták, fürdők, szentélyek és gazdag lakóházak sorakoztak a helytartói palotával szemközt, az egykori katonaváros északkeleti és északi sávjában. Itt voltak a magas rangú tisztviselők lakóházai is, ezek egyike a Meggyfa utcában található ún. Hercules-villa.

Az épület központi magja a 2. század első felében épülhetett. A 3. század elején, amikor valószínűleg a hivatalos reprezentáció nagy része is átkerült a katonaváros “tiszti házaiba”, az épületet kibővítették, padlófűtéssel látták el, a padlókat mozaikkal burkolták. Három egymásba nyíló lakószobában a mozaikpadlók egy része beszakadt a szobák alatt húzódó fűtőcsatornába. A két délebbi helyiségben csak a helyi, pannoniai műhelyben készült geometrikus díszítésű keretmotívum részletei maradtak meg, a harmadikban viszont épen maradt a középmező (embléma) nagyobbik fele, amely Héraklész és Nesszosz kentaur párviadalát ábrázolja. Ez az embléma valószínűleg egy alexandriai mozaikműhely alkotása, és nem csak Aquincumban, de egész Pannoniában eddig az egyetlen import darab. A tablinum padlója vidám, mámoros dionysosi thiasost jelenített meg, az épen maradt részleten Amor kínálja szőlőfürttel a felé tartó nősténytigrist. A különálló fürdőépületet itt is mozaikkal ékesítették. Majdnem épen maradt meg az apodyteriumot burkoló mozaik, amely ökölvívó párt ábrázol, a győztes, izmait megfeszítve, diadalmas testtartással áll, míg kiütött ellenfele vérző fejjel már földre rogyott.

A falakat freskók díszítették. Néhány jellemző motívum rekonstrukciója a tablinum védőépületében ma is megidézi a múltat. Az ókori mozaik és freskómaradványok nem csak megcsodálhatók, de nyaranta foglalkozások keretében el is sajátíthatók a mozaik és freskókészítés alapjai.

Tipp

Az óbudai római emlékeket bemutató sétánkkal megismerheti a III. kerület legértékesebb ókori leleteit.

Nyitvatartás

A Hercules villa 2018. április 15-től október 28-ig ingyenesen látogatható vasárnaponként 11 és 13 óra között.

Az aktuális nyitva tartásról, kérjük, tájékozódjon az Aquincumi Múzeum honlapján.

Jegyárak

Rendezvények kivételével ingyenes belépés.

Az aktuális jegyárakról és kedvezményekről, kérjük, tájékozódjon az Aquincumi Múzeum honlapján.

Aquincum Gazdaságos Hercules Kiállítás Kultúra Múzeum Óbuda Ókor Római