Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Gázlámpa Kioszk

1033 Budapest, Fő tér 2.

A város legkisebb kávézójaként emlegetett Gázlámpa Kioszk 2016 májusában nyitotta meg hangulatos teraszát Óbuda szívében, és azóta nemcsak a minőségi kávéra vágyók és a helyi lakosság, hanem a külföldi turisták és a kerületi rendezvényekre látogatók körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Gázlámpa Kioszkra és az azt körülölelő térre jellemző hangulatot adja vissza ez a videó.

Óbuda Fő terének karakteres apró épülete az 1929-ben épült gáznyomásszabályozó ház, amely az 1913-1984 között Budapest energiaellátását biztosító Óbudai Gázgyárhoz tartozott. A városi légszeszt szénből állították elő, de a földgázra való váltással a Gázgyár elveszítette létjogosultságát. A Fő téri pavilon jellegű építmény is 1969-ig látta el eredeti funkcióját, majd volt utcai mosdó, működött fagyizóként, a rendszerváltozást követően azonban kihasználatlanul árválkodott. Budapest legkisebb kávézójaként 2015-ben nyerte el mai alakját a kerületi vezetés inspirációja nyomán. Ma a békebeli hangulatot máig őrző fővárosi tér apró ékszerdobozaként várja vendégeit.

A felújítás során visszaállították az épület eredeti geometriáját, a látható acélszerkezetek türkiz színezést kaptak, tetejére antracit árnyalatú rombusz bádogtető került, és kialakították a mindössze 4 nm területű kávézó belső elrendezését. Az egy fős személyzet lába alatt található a bűvészdobozhoz hasonlatos pince, ugyanis a szűk pultban nincs elég hely a söröshordók, felszerelések tárolására, ám a kompakt alsó térben minden elfér és egy pillanat alatt elővarázsolható. Az egykori gázállomás emlékét ma a tetőn elhelyezkedő négy gázlámpa őrzi, amelyek ma is gázzal üzemelnek.

Érdekesség:

Magyarországon csupán itt, Óbuda specialty kávézójában fogyasztható az Esernyős számára összeállított világos pörkölésű kávé. Az egyedi arányokkal összeállított Esernyős 42 Blend válogatott ízeket kínál Brazília, Ruanda és Etiópia kávéterméséből. A „kávéfőzés Ferrarijaként” számon tartott La Marzocco kávégépen készülő nedű illatában savanykás, halvány csokoládés jegyekkel. Kóstolva először a ruandai kávébab dominál földes, citrusos ízével, majd ezt váltva sokáig megmarad egy kellemes, meleg, csokoládés íz, amely már a desszertes brazil vonal sajátja.

A Gázlámpa Kioszkról az Óbudai Anzikszban is olvashatunk. https://obudaianziksz.hu/a-gazlampa-kioszk-ujhullamos-kavezo-obudan/

Nyitvatartás

Az aktuális nyitva tartásról, kérjük, tájékozódjon a https://esernyos.hu/ honlapon vagy a Facebook oldalán.

Bankkártyás fizetés Bicikliút Kávézó Óbuda Szabadtéri Terasz WiFi