Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Végig a Guckler Károly út erdei sétányán

A Hármashatár-hegy oldalában széles erdei sétány fut végig kb. 370 méteres magasságban. A meredek lejtőt keresztező erdei út kellemes sétára ad lehetőséget a hegy sűrű rengetegében, ahol a városból kilépve, mégis azon belül kirándulhatunk.

A Hármashatár-hegy meredek északkeleti fekvésű lejtőjén széles sétány húzódik keresztben. Lentről nem láthatjuk, amikor szemünket a hegyre vetjük, hiszen a fák lombja alagútként borul fölé. A hosszú egyenes szakaszokból álló turistaúton ugyan nincsenek jelentős panorámapontok (bár néhol kilátunk a talpunk alatt elterülő városra), és néhány sziklán kívül tényleg csak a dús erdő lesz társunk a gyaloglás során, de éppen ez a rengeteg az, amiért érdemes végigjárni a Guckler-utat.

A névadó Guckler Károly főerdőtanácsos, Budapest erdőmestere volt a 19. század végétől. Nevéhez kötődik a főváros tűzifaigényeinek kielégítésére letermelt budai hegyek újraerdősítése. A lakosságot felháborította a kopár hegyoldalak látványa, ezért Guckler vezetésével gyors újrafásítás kezdődött, a tölgyesek mellett bécsi mintára óriási fenyveseket telepítettek. Az ő elképzelése szerint alakították ki a rekreációs célokat szolgáló, támfalakkal megtámasztott sétányt a Hármashatár-hegy meredek oldalában, melyen kirándulásunk során majdnem végigmegyünk. De nem teljesen, hiszen az út Budapestet elhagyva a Csúcs-hegy oldalában is folytatódik.

Nehézség:

könnyű

Hossz:

6,1 km

Időtartam:

2:00 óra

Szint+:

104 m

Szint-:

148 m

További információ:

A túraajánlókat a Magyar Természetjáró Szövetség készítette, a túra részletes leírása és további információk itt olvashatók.

Gyűjtsd össze kedvenc óbudai helyeidet és küldd el saját e-mail címedre!