Óbuda-Békásmegyer hivatalos turisztikai oldala

Minden évben május első hétvégéjén, Szent Flórián napjának környékén rendezik meg az Óbuda Napja fesztivált a Fő téren, Békásmegyeren és Csillaghegyen. Az elmúlt években kétnapossá bővült Óbuda Napja rendezvény szerteágazó kulturális és szórakoztató programjaival, a különböző helyszíneken megtartott eseményekkel, kiállításokkal arra vállalkozik, hogy felmutassa és minden évben újra megerősítse a 3. kerület múltbeli és jelenleg is a városrészhez kötődő értékeit. Május első óbudai hétvégéje nem csak a lokálpatrióta tudat alakítását helyezi középpontba, hanem a fesztiválhangulat megteremtésével azoknak is kiváló szórakozást kínál, akik szeretnének barátaik, családtagjaik körében egy vidám és emlékezetes napot eltölteni.

A színes program egyik legnagyobb vonzereje, hogy évről-évre Magyarország legnépszerűbb együttesei szórakoztatják a közönséget ingyenes koncertekkel, miközben a legmenőbb street food vendéglátóhelyek változatos étel- és ital különlegességekkel várják a látogatókat. Az Óbuda Napja fesztivál Óbuda egyik legnagyobb ünnepe, kicsiknek is nagyoknak is tökéletes kikapcsolódást nyújt.

Érdekesség:

Szent Flórián napja egyben a tűzoltók nemzetközi napja is. És hogy ki is az a Szent Flórián, akiről a legendák még ma is keringenek?

Szent Flórián vagy más néven Florianus, a harmadik század második felében született az ókori Római Birodalom Noricium tartományában. Katonaként szolgált a Noricium tartományi seregben, ahol katonai feladatai mellett felelt a tűzoltóság megszervezéséért is. Védőszentté Diocletianus császár uralkodásának idején vált, amikor is keresztényüldözések zajlottak mindenhol a birodalomban. Ekkoriban a keresztényeket mindenhol irtották, elfogadtatási parancsuk minden tisztviselőhöz eljutott, így Florianushoz is. Az utasítás szerint negyven keresztény bajtársát kellett volna letartóztatnia, ő azonban a császár rendeletét megtagadta és figyelmeztette a társait a közelgő veszélyre. Katonaként jól tudta, hogy a Római Birodalomban a császári rendeletek megtagadásáért halálbüntetés jár. Így Florianust, aki maga egyébként nem volt keresztény, negyven társával együtt elfogták, megkínozták és bebörtönözték, majd 304. május 4-én az Enns folyó hídjáról a mélybe lökték társaival együtt, malomkövet kötve a nyakukba.

Jegyárak

Az Óbuda Napja programjai ingyenesen látogathatók.

Állatbarát Gasztronómia Gyerekbarát Óbuda Ingyenes Koncert Kultúra Szabadtéri Vásár WiFi